مقاله پژوهشی
مدیریت زنجیرهتامین
محمد رسول اسلامیان کوپائی؛ هادی شیرویه زاد
دوره 1، شماره 4 ، اسفند 1401، صفحه 226-243
چکیده
هدف: امروزه مدیریت زنجیرهتامین تبدیل به یکی از ابزارهای اصلی برای کنترل هزینهها و بهبود عملکرد اقتصادی سازمان شده است. در این پژوهش به ارایه روشی بهمنظور ارزیابی عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیرهتامین پایدار با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری پرداخته شده است. پژوهش کنونی در شرکت گلنور در شهر اصفهان انجام شد.روش شناسی پژوهش: ...
بیشتر
هدف: امروزه مدیریت زنجیرهتامین تبدیل به یکی از ابزارهای اصلی برای کنترل هزینهها و بهبود عملکرد اقتصادی سازمان شده است. در این پژوهش به ارایه روشی بهمنظور ارزیابی عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیرهتامین پایدار با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری پرداخته شده است. پژوهش کنونی در شرکت گلنور در شهر اصفهان انجام شد.روش شناسی پژوهش: برای این منظور ابتدا با بررسی پیشینه پژوهش، عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیرهتامین پایدار استخراج شد. لیست نهایی عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیرهتامین پایدار در شرکت گلنور در قالب پرسشنامه موردسنجش قرار گرفته است. سپس با توزیع دو پرسشنامه بین خبرگان جهت اجرای مدلسازی ساختاری-تفسیری، عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر را در هر یک از لیستهای استخراجی مشخص شد و پس از تحلیل و دستهبندی اطلاعات استخراجشده از پرسشنامههای پخششده موقعیت سازمان بهوسیله یک الگوی دستهبندی ناحیهای از قبل طراحیشده، تعیین شد که امتیاز کسبشده برای زنجیرهتامین پایدار برابر 0637/3 به دست آمد.یافتهها: بر اساس نتایج پرسشنامه مربوط به شناسایی عوامل کلیدی زنجیرهتامین پایدار 17 عامل موفقیت کلیدی شناسایی شد، عوامل تاثیرگذار مشخصشده بر اساس نتیجه حاصل از مدلسازی ساختاری-تفسیری و امتیاز کسبشده از پرسشنامه سازمانی اولویتبندی و درنتیجه عامل در دسترس بودن اطلاعات از عوامل اصلی موفقیت مدیریت زنجیرهتامین بهعنوان عوامل بحرانی با بیشترین اولویت جهت بهبود سیستمهای مدیریت زنجیرهتامین پایدار تعیین گردیدند که سازمان میتواند با سرمایهگذاری بر روی این عوامل با هزینه کمتر بهبود بیشتری در سیستمهای مدیریتی خود ایجاد نماید.اصالت/ارزش افزوده علمی: روش مورداستفاده جهت تحلیل عوامل اصلی موفقیت مدلسازی ساختاری تفسیری و جهت دستهبندی عوامل تکنیک تحلیلی روش مورداستفاده جهت تحلیل عوامل اصلی موفقیت مدلسازی ساختاری تفسیری و جهت دستهبندی عوامل تکنیک تحلیلی MICMAC بود.
مقاله پژوهشی
ارزیابی کارایی متقاطع
,وجیهه ترکیان؛ شهروز بامداد
دوره 1، شماره 4 ، اسفند 1401، صفحه 244-253
چکیده
هدف: کشورایران به دلیل داشتن تنوع آب و هوایی قادر به تولید انواع قارچ خوراکی میباشد که به دلیل عدم نیاز به سرمایه اولیه بالا، امکان کشت در تمامی فصول و ارزش دارویی از اهمیت بالایی برخورداراست. با این وجود پرورش قارچ موجب تولید پسماند میگردد که برای انسان و محیط زیست مشکلساز است. هدف پژوهش حاضرارزیابی کارایی متقاطع واحدهای پرورش ...
بیشتر
هدف: کشورایران به دلیل داشتن تنوع آب و هوایی قادر به تولید انواع قارچ خوراکی میباشد که به دلیل عدم نیاز به سرمایه اولیه بالا، امکان کشت در تمامی فصول و ارزش دارویی از اهمیت بالایی برخورداراست. با این وجود پرورش قارچ موجب تولید پسماند میگردد که برای انسان و محیط زیست مشکلساز است. هدف پژوهش حاضرارزیابی کارایی متقاطع واحدهای پرورش قارچ صدفی و دکمهای کشوربا استفاده ازتحلیل پوششی دادهها و درنظر گرفتن خروجی نامطلوب پسماند میباشد. به این ترتیب قابلیت تحلیل کارایی با توجه به میزان پسماند فراهم میگردد. روششناسی پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی میباشد و برای ارزیابی کارایی سالنهای پرورش قارچ خوراکی کشور با در نظر گرفتن پسماند کمپوست به عنوان خروجی نامطلوب از روش کارایی متقاطع با فرض بازده متغیر به مقیاس استفاده شده است. تجزیهوتحلیل مطالعه حاضر توسط نرم افزارGAMS و برای دادههای ورودی و خروجی از اطلاعات مرکزآمارایران درسال1399استفاده شده است. یافتهها: نتایج تحلیل این پژوهش نشان میدهد بین واحدهای پرورش قارچ استانهای کشور 7 واحد دارای کارایی یک میباشند و با توجه به مقدارمتغیرهای در نظر گرفته شده کاهش خروجی نامطلوب موجب افزایش تعداد واحدهای کارا میشود. اصالت/ارزش افزوده علمی: این پژوهش تحلیلی جامعتر در ادامه تحقیقات قبلی و گسترش دامنه آنهاست. در مطالعات قبلی خروجی نامطلوب در بحث پرورش قارچ صورت نگرفته است که دراین مطالعه میزان پسماند برای این منظور در نظر گرفته شده است.
مقاله پژوهشی
ارزیابی عملکرد
بیژن رحمانی پرچکلایی
دوره 1، شماره 4 ، اسفند 1401، صفحه 254-261
چکیده
هدف: با توجه به نقش بسیار مهم و اساسی بیمارستانها در حفظ سلامت جامعه و بهبود تدریجی و موثر بیمار عملکرد پرستاران بیمارستانها مورد ارزیابی قرار گرفته است.
روششناسی پژوهش: با استفاده از تحلیل پوششی دادهها به بررسی پرستاران بیمارستانها پرداخته شده است. برای برقراری اصل تجربی تعداد واحدهای بزرگتر یا مساوی با سه برابر مجموع ...
بیشتر
هدف: با توجه به نقش بسیار مهم و اساسی بیمارستانها در حفظ سلامت جامعه و بهبود تدریجی و موثر بیمار عملکرد پرستاران بیمارستانها مورد ارزیابی قرار گرفته است.
روششناسی پژوهش: با استفاده از تحلیل پوششی دادهها به بررسی پرستاران بیمارستانها پرداخته شده است. برای برقراری اصل تجربی تعداد واحدهای بزرگتر یا مساوی با سه برابر مجموع ورودیها و خروجیها، شاخصی از ورودی و شاخصی از خروجی را ترکیب و بهعنوان یک خروجی در نظر گرفته میشود و کارایی آنها محاسبه و بر مبنای DEAHP رتبهبندی میگردد.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که واحد 12 از همه کاراتر بوده و ازمنابع خود بهخوبی بهره برده است.
اصالت/ارزش افزوده علمی: بررسیهای انجام گرفته مربوط به بیمارستانهای خصوصی شهر تهران میباشد.
مقاله پژوهشی
ارزیابی عملکرد
مایا جمشیدی؛ هادی شیرویه زاد
دوره 1، شماره 4 ، اسفند 1401، صفحه 262-274
چکیده
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد واکسیناسیون در کشورهای آسیایی جهت مدیریت بیماری کووید-19 در دو حوزه کنترل سرایت بیماری و مهار موارد فوت (کنترل نرخ مرگومیر) با استفاده از مدل تحلیل پوششی دادهها در دو فاز انجام گردیده است.
روششناسی پژوهش: در فاز نخست مقادیر کارایی بر اساس جمعیت کشورها و تعداد افرادی که بهطور کامل واکسینه ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد واکسیناسیون در کشورهای آسیایی جهت مدیریت بیماری کووید-19 در دو حوزه کنترل سرایت بیماری و مهار موارد فوت (کنترل نرخ مرگومیر) با استفاده از مدل تحلیل پوششی دادهها در دو فاز انجام گردیده است.
روششناسی پژوهش: در فاز نخست مقادیر کارایی بر اساس جمعیت کشورها و تعداد افرادی که بهطور کامل واکسینه شدهاند محاسبه شده است تا مبنایی برای تجزیهوتحلیل با توجه به کنترل سرایت (نرخ ابتلا) به بیماری ایجاد گردد. در فاز دوم، ارزیابی عملکرد با در نظر گرفتن تعداد کل موارد ابتلای تایید شده، مهار موارد فوت مبتلایان به این بیماری برای ارزیابی کارایی واکسیناسیون در کشورهای آسیایی انجام گردیده است.
یافتهها: کشورها با استفاده از نمودار منطقهای در چهار گروه طبقهبندی و برای هر گروه پیشنهادها و تحلیلهایی ارایه شده است. نتایج این پژوهش نشاندهنده عملکرد واکسیناسیون انجامشده در زمینه کنترل سرایت بیماری و مهار موارد فوت است. با مشخص شدن وضعیت کارایی، سیاستها و اقدامات اجرایی کشورهای کارا میتواند الگوهای مناسبی برای سایر کشورها در راستای حرکت به سمت کارایی مناسب و بهبود وضعیت پاندمی باشد.
اصالت/ارزش افزوده علمی: رویکرد بیانشده در این مقاله ﺑﯿﻨﺸﯽ ﺑﺮای ﺳﻨﺠﺶ و ارزیابی ﮐﺎراﯾﯽ واکسیناسیون در بحرانهای همهگیری در آﯾﻨﺪه را ارایه میکند.
مقاله پژوهشی
ارزیابی عملکرد
محسن صفاریان؛ ملیحه نیک سیرت؛ مهدی فاطمی؛ سید محمود هاشمی؛ فاطمه قربانی؛ زینب خسروی
دوره 1، شماره 4 ، اسفند 1401، صفحه 275-282
چکیده
هدف: در دنیای امروز، شرکتها باید بخش عمدهای از فعالیتها و توانمندیهای خود را متوجه رضایت مشتری کنند؛ چرا که مشتریان تنها منبع بازگشت سرمایه هستند. رضایت مشتری نگرشی اساسی درباره مسایل مربوط به مشتریان و بهبود عملکرد سازمان به دست میدهد. در این پژوهش، میزان رضایت ذینفعان شرکت گاز استان خراسان جنوبی موردبررسی ...
بیشتر
هدف: در دنیای امروز، شرکتها باید بخش عمدهای از فعالیتها و توانمندیهای خود را متوجه رضایت مشتری کنند؛ چرا که مشتریان تنها منبع بازگشت سرمایه هستند. رضایت مشتری نگرشی اساسی درباره مسایل مربوط به مشتریان و بهبود عملکرد سازمان به دست میدهد. در این پژوهش، میزان رضایت ذینفعان شرکت گاز استان خراسان جنوبی موردبررسی قرار گرفته است.
روششناسی پژوهش: روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است که ابزار به کار گرفته شده در آن، پرسشنامه است. پرسشنامهها برای گروههای مختلفی از ذینفعان ارسال شد که شامل نمایندگان جامعه، مراجعان، مدیران، همسایگان تاسیسات، پیمانکاران و تامینکنندگان شرکت گاز استان خراسان جنوبی میشود. پس از جمعآوری پاسخ ذینفعان، با تحلیلهای آماری نتایج با توجه به مدلهای رضایت مشتری، به بررسی وضعیت موجود رضایت ذینفعان شرکت گاز استان خراسان جنوبی پرداخته و در پایان، پیشنهادهای مربوطه جهت افزایش رضایتمندی ذینفعان ارایه شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد که رضایتمندی در حوزه مراجعان %94، همسایگان تاسیسات %89، مدیران شرکت ملی گاز %70، تامینکنندگان %89، پیمانکاران اجرایی %80، پیمانکاران خدماتی %85 و نمایندگان جامعه %84 میباشند.
اصالت/ارزشافزوده علمی: اندازهگیری رضایت مشتری، ابزار موثری برای کنترل عملکرد کلی سازمان ارایه کرده و سازمان را در تشخیص ضعفهایش و تلاش برای برطرف کردن آنها یاری میدهد و امکان شناسایی مزیتهای اقتصادی به مقتضای شرایط خاص زمانی را برای سازمان فراهم میسازد.
مقاله پژوهشی
ارزیابی عملکرد
میثم اشبه؛ سیدعلی اکبر احمدی؛ محمدعلی سرلک
دوره 1، شماره 4 ، اسفند 1401، صفحه 283-294
چکیده
هدف: پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر مهارتهای انسانی مدیران بر تعهد سازمانی و عملکرد کارکنان در شرکت سهامی بیمه میپردازد.
روششناسی پژوهش: این مقاله به روش توصیفی-همبستگی و به شکل میدانی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش 68 نفر میباشند که براساس جدول مورگان تعداد 57 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از سه پرسشنامه ...
بیشتر
هدف: پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر مهارتهای انسانی مدیران بر تعهد سازمانی و عملکرد کارکنان در شرکت سهامی بیمه میپردازد.
روششناسی پژوهش: این مقاله به روش توصیفی-همبستگی و به شکل میدانی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش 68 نفر میباشند که براساس جدول مورگان تعداد 57 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری دادهها از سه پرسشنامه تعهد سازمانی، عملکرد کارکنان و مهارت انسانی مدیران استفاده شد که پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ برای هرکدام به ترتیب 77/0، 98/0 و 81/0 برآورد شد و برای بررسی نرمال بودن متغیرهای تحقیق از آزمون کولموگروف-اسمیرنف استفاده گردید.
یافتهها: با استناد به آمارهای توصیفی و استنباطی، تحلیل رگرسیون، آزمون همبستگی پیرسون، ANOVA و بهکارگیری نرمافزار SPSS میتوان نتیجه گرفت که مهارت انسانی مدیران تاثیر معنادار بر تعهد عاطفی دارد (P=0.046)، اما مهارت انسانی مدیران تاثیر معنادار بر تعهد مستمر ندارد (P=0.726)، همچنین مهارت انسانی مدیران تاثیر معنادار بر تعهد هنجاری ندارد (P=0.963) و تعهد سازمانی تاثیر معنادار بر عملکرد کارکنان دارد (P=0.000).
اصالت/ارزش افزوده علمی: مهارتهای انسانی مدیران بر تعهد سازمانی و عملکرد کارکنان در شرکت سهامی بیمه ایران شعبه استان همدان مورد بررسی و تجزیهوتحلیل قرار گرفته است.